Sindromul de canal cubital

Nervul ulnar

Sindromul de canal cubital se refera la incarcerarea nervului ulnar (cubital) la nivelul articulatiei cotului si este al doilea sindrom de incarcerare ca frecventa dupa sindromul de canal carpian.

De fapt, la nivelul cotului, nervul ulnar poate avea doua sedii de incarcerare: santul ulnar, care se afla intre epicondilul medial si olecranon si santul cubital, care se afla intre cele doua capete ale muschiului flexor ulnar al carpului (aponevroza humero-ulnara) si care se localizeaza putin mai distal de santul ulnar. Majoritatea sindroamelor de incarcerare ale nervului ulnar la cot se produc insa la nivelul santului ulnar si nu in santul cubital, insa se foloseste destul de frecvent sintagma de “sindrom de canal cubital” cu referire de fapt la compresia nervului intre epicondilul medial si olecranon.

Neuropatia de ulnar la nivelul cotului este determinata de obicei printr-o compresiune mecanica cronica, de obicei externa (mici traumatisme repetate sau compresiune prelungita la acest nivel la pacientii in coma sau sub anestezie), dar uneori pot exista si tumori, ganglioni, benzi fibroase, muschi accesori, calusuri vicioase (dupa fracturi la nivelul cotului) sau artrite/artroze ale cotului.

Din punct de vedere clinic, se manifesta prin senzatie de amorteala la nivelul degetului V si jumatatii ulnare a degetului IV, durere la nivelul cotului care poate iradia de-a lungul antebratului pana la degetele IV si V sau poate lipsi in totalitate si, in cazuri mai severe, scadere de forta musculara si atrofie musculara la nivelul mainii.

Leziunea de incarcerare a nervului ulnar se poate produce si la nivelul pumnului (in canalul Guyon) insa este mult mai rara si am identificat-o in special la biciclisti, maseuri, lucratori care folosesc zilnic unelte ce le comprima emineta tenara.

Electromiografia diagnosticheaza leziunea de nerv ulnar, stabileste sediul si tipul leziunii si o diferentiaza de alte patologii: o radiculopatie C8-T1, o plexopatie brahiala, un sindrom de apertura toracica, o boala de neuron motor, o polineuropatie sau o mononevrita multiplex. Practicata la distanta in timp, electromiografia poate stabili si evolutia bolii.