Sindromul crampe-fasciculatii

Crampe-fasciculatii

Crampele musculare reprezinta o manifestare clinica des intalnita la pacientii care se prezinta la neurolog sau in laboratorul de EMG. Se pare ca la varstnici apar in proportie de pana la 35-40%, ceea ce este semnificativ. Etiologia crampelor poate fi de la una benigna (idiopatica) pana la boala de neuron motor.

Crampa reprezinta o contractie musculara involuntara (sau precedata de un efort voluntar) de cele mai multe ori dureroasa care dureaza de la cateva secunde pana la cateva minute, de obicei vizibila la nivelul muschiului implicat. De cele mai multe ori, intinderea muschiului sau contractia muschiului antagonist determina disparitia crampei.

La unii pacienti, crampele frecvente pot determina cresterea CK (creatin-kinazei).

Etiologia crampelor:

  • Fara o cauza aparenta (cel mai frecvent): crampe nocturne la varstnici sau crampe de efort la tineri
  • Boli care afecteaza neuronii motori periferici: scleroza laterala amiotrofica, poliomielita, radiculopatiile, polineuropatiile
  • Afectiuni metabolice: uremia, hipotiroidia, ciroza
  • Sarcina (mai ales in al treilea trimestru)
  • Pierderea importanta acuta de fluide extracelulare: diaree, varsaturi trenante, hemodializa (apar frecvent catre finalul dializei), tratamente diuretice, transpiratie abundenta (crampele “de caldura”)
  • Medicamente (diureticele)
  • Prezenta Ac anti-canale de potasiu voltaj-dependente.

Crampele idiopatice (fara o cauza aparenta) sunt recurente, de obicei nocturne, localizate la nivelul membrelor inferioare (gambe si picioare) si cel mai frecvent apar la varstnici. La tineri, in general sunt asociate cu exercitiul fizic si apar fie in timpul efortului sau mai des dupa incetarea acestuia.

Crampele din boala de neuron motor se asociaza de obicei cu scadere de forta musculara si atrofii musculare.

Sindromul de crampe-fasciculatii se caracterizeaza prin prezenta de crampe si fasciculatii, fara alte semne sau simptome (scadere de forta musculara, atrofii musculare, tulburari de sensibilitate). In general, pacientii cu crampe frecvente prezinta fasciculatii putine si cei cu fasciculatii multiple au crampe rare. Foarte putine sunt cazurile cand acesti pacienti ajung sa dezvolte o boala de neuron motor. Se pare ca o parte dintre ei au anticorpi anti-canale de potasiu. Simptomatologia se poate ameliora destul de mult la Carbamazepina sau Gabapentin.

In sindromul de crampe-fasciculatii, electromiografia are valoarea de a putea exclude alte patologii ale nervilor periferici (boala de neuron motor, polineuropatii, radiculopatii etc). In timpul unei crampe, electromiografia evidentiaza descarcari rapide de potentiale de unitate motorie cu frecvente de pana la 150 Hz, deseori precedate si urmate de fasciculatii. Fenomenul care declanseaza crampele este in neuronii motori si nu in fibrele musculare.