Plexul brahial

Plexul brahial, format din anastomozele ramurilor anterioare ale nervilor spinali C5-T1, are foma unui triunghi cu baza in regiunea laterala a gatului si varful in axila. Ramurile anterioare ale nervilor spinali C5-T1 se unesc in trunchiurile plexului; ramurile C5-C6 formeaza trunchiul superior, ramura C7 trunchiul mijlociu si ramurile C8-T1 se unesc in trunchiul inferior. La scurta distanta dupa formarea lor, trunchiurile se divid in cate doua ramuri, anterioara si posterioara. Toate aceste ramuri posterioare se unesc in fasciculul posterior. Ramurile anterioare ale trunchiurilor superior si mijlociu se unesc in fasciculul lateral, iar ramura anterioara a trunchiului inferior formeaza fasciculul medial.

Fasciculul posterior da nastere la doua ramuri terminale, nervii radial si axilar. Celelalte fascicule dupa ce dau cateva ramuri colaterale si terminale (nervii ulnar, musculocutanat, cutanat antebrahial medial), se unesc formand nervul median.

Topografic, plexul brahial prezinta o parte supraclaviculara si o parte infraclaviculara. Din prima se desprind nervii dorsal scapular, toracic lung si suprascapulari. Parte infraclaviculara incepe la trecerea plexului prin spatiul dintre prima coasta si clavicula si formeaza restul nervilor desprinsi din plexul brahial.