Paralizia "de sambata seara"

Pareza de nerv radial

Paralizia “de sambata seara” este o patologie pe care o vad destul de frecvent in laboratorul de EMG. Ea reprezinta o compresie a nervului radial la nivelul santului spiral (humeral), loc prin care trece acesta si unde este foarte vulnerabil la compresiune dupa imobilizare prelungita. Apare atunci cand pacientul adoarme cu bratul sprijinit de spatarul unui scaun sau al unei banci, ceea ce determina suferinta nervului radial in santul spiral prin leziune demielinizanta sau chiar pierdere axonala (eveniment care se produce de multe ori sambata seara dupa consumul de bauturi alcoolice, de aici si numele acestei afectiuni).

Clinic se manifesta prin durere, scadere de forta musculara (mana in “gat de lebada”) si tulburare de sensibilitate (senzatie de amorteala si hipoestezie pe fata dorsala a mainii).

Leziunea nervului radial poate aparea si in alte sedii: la nivelul axilei (la cei care poarta carje cu sustinere axilara), la nivelul arcadei Frohse (cand este afectata doar ramura motorie a nervului radial) sau la nivelul ramurii superficiale (senzitive), cum se intampla la cei care poarta ceasuri sau bratari stramte.

Electromiografia diagnosticheaza neuropatia de nerv radial, diferentiand-o de alte patologii (alte mononeuropatii, plexopatie brahiala, radiculopatia C7 sau o leziune de sistem nervos central) si precizeaza tipul si sediul leziunii de nerv radial.