Nervul sciatic

Nervul sciatic este cel mai voluminos nerv al organismului (are la iesirea din pelvis o latime de aproximativ 2 cm si poate sustine in jur de 90 kg). Se formeaza din toate componentele plexului sacrat (L4, L5, S1, S2, S3), iesind din pelvis prin portiunea cea mai laterala a spatiului infrapiriform. Ajunge in regiunea fesiera unde trece peste muschii gemeni, obturator intern si patrat femural, fiind acoperit de muschiul fesier mare. Strabate compartimentul posterior al coapsei si ajunge in regiunea poplitee unde se divide in cele doua ramuri terminale: nervul peronier (fibular) comun si nervul tibial, desi punctul de diviziune al nervului sciatic este foarte variabil (in situatii foarte rare, nevii peronier si tibial se desprind separat din plexul sacrat).

Nervii peronier comun si tibial sunt structural diferiti. Nervul tibial deriva din diviziunile anterioare ale plexului sacrat, iar nervul peronier comun din diviziunile posterioare ale plexului sacrat.

Nervul sciatic propriu-zis da ramuri pentru articulatia soldului, articulatia genunchiului, toti muschii posterior ai coapsei cu exceptia capului scurt al bicepsului femural (muschii semitendinos, semimebranos, capul lung al bicepsului femural si adductorul mare). Capul scurt al bicepsului femural este inervat de nervul peronier comun.

Leziunile de nerv sciatic se pot produce in: dislocatii ale articulatiei soldului (in special dislocatii posterioare), sindrom de incarcerare a nervului la nivelul muschiului piriform, tractiunea nervului in timpul protezarii de sold, imobilizare prelungita in clinostatism, injectii intramusculare in fesierul mare, radioterapie, infiltrare tumorala a nervului.

Nervul peronier comun (L4-S2) se desprinde din nervul sciatic, de obicei in partea superioara a fosei poplitee, medial de muschiul biceps. Apoi trece intre tendonul muschiului biceps si capul lateral al muschiului gastrocnemian si inconjoara capul fibulei, fiind asezat intre os si originea muschiului peronier lung. Raportul sau cu osul explica posibilitatea comprimarii (incarcerarii) sale la acest nivel. Apoi patrunde in regiunea anterioara a gambei unde da urmatoarele ramuri:

  • nervul sural cutanat lateral, care trece peste muschiul gastrocnemian lateral si inerveaza fata laterala a genunchiului si antero-laterala a gambei
  • ramura comunicanta peroniera care se desprinde fie direct din nervul peronier, fie din nervul sural cutanat lateral; ea perforeaza fascia gambei si se uneste cu nervul sural cutanat medial
  • nervul peronier superficial, care se desprinde din nervul peronier comun in grosimea muschiului lung peronier; coboara intre cei doi muschi peronieri, iar in treimea inferioara a gambei perforeaza fascia si se imparte in ramurile sale terminale – ramuri musculare pentru cei doi muschi peronieri, nervul cutanat dorsal medial si nervul cutanat dorsal intermediar, din care pleaca mai departe nervii digitali dorsali ai piciorului
  • nervul peronier profund, se desprinde din nervul peronier comun intre muschiul lung peronier si fibula si da urmatoarele ramuri – ramuri musculare pentru muschii tibial anterior, lung extensor al degetelor, lung extensor al halucelui, peronierul tertiar si scurt extensor al degetelor si nervi digitali dorsali pentru fata laterala a halucelui si primul spatiu interosos.

Leziunile de nerv peronier se produc de obicei in incarcerarea nervului la nivelul capului fibular sau in traumatisme pe traiectul nervului.

Nervul tibial (L4-S2) este ramura de bifurcatie mediala a nervului sciatic, mai voluminoasa decat nervul peronier comun. Trece printre cele doua capete ale muschiului gastrocnemian, peste muschiul popliteu si apoi pe sub arcada muschiului solear. Da urmatoarele ramuri:

  • ramuri musculare pentru muschii posteriori ai gambei: gastrocnemian medial, gastrocnemian lateral, popliteu, solear, tibial posterior, flexor lung al degetelor, flexor lung al halucelui
  • nervul interosos al gambei care inerveaza membrana interosoasa
  • nervul sural cutanat medial, care se uneste cu ramura comunicanta a nervului fibular si formeaza nervul sural; acesta trece lateral de tendonul lui Achile, ocoleste maleola fibulei si se termina pe marginea laterala a piciorului; inerveaza fata laterala a piciorului si a degetului V
  • ramuri calcaneene mediale care inerveaza fata mediala a calcaiului
  • nervul plantar medial, care inerveaza muschii lojei mediale a piciorului (abductor al halucelui, flexor scurt al degetelor, flexor scurt al halucelui si primul lumbrical), fata mediala a plantei si primele trei spatii interosoase (prin nervii digitali plantari comuni si proprii)
  • nervul plantar lateral, care inerveaza muschii lojei laterale a piciorului (abductor digiti minimi, flexor digiti minimi, adductor al halucelui, interososi si lumbricalii II-IV), fata laterala a plantei si ultimul spatiu interosos (prin nervii digitali plantari comuni si proprii).

Leziunile de nerv tibial se pot produce in plagi penetrante sau in sindromul de tunel tarsian (compresia sau incarcerarea nervului sub retinaculul flexorilor).