Nervul median

Nervul median este un nerv voluminos al plexului brahial si contine fibre C5-T1.  Coboara pe fata anterioara a muschiului subscapular si se aseaza la nivelul bratului medial de muschii brahial si biceps brahial impreuna cu vasele brahiale. La nivelul bratului nu formeaza nici o ramura si nu inerveaza nici o structura. Se strecoara printre originile muschiului rotund pronator si apoi pe sub arcada de origine a muschiului flexor superficial al degetelor. In partea distala a antebratului devine mai superficial si trece pe sub retinacului flexorilor, prin canalul carpian. La nivelul antebratului, in portiunea proximala, da ramuri pentru muschii rotund pronator, flexor radial al carpului, lung palmar si flexor superficial al degetelor. Apoi formeaza o ramura pur motorie, nervul interosos anterior, care inerveaza muschii flexor profund al degetelor 2 si 3, flexor lung al policelui si patrat pronator. Proximal de retinaculul flexorilor da ramura palmara care inerveaza pielea eminentei tenare si a palmei. La nivelul palmei, inerveaza primii doi lumbricali si prin ramura tenara muschii abductor scurt al policelui, capul superficial al flexorului scurt al policelui si opozantul policelui. Nervii digitali palmari comuni, in numar de trei, se gasesc in primele trei spatii interosoase si se impart in nervii digitali proprii (cate doi pentru fiecare spatiu) care inerveaza cutanat fata anterioara a degetelor I-III si jumatatea laterala a degetului IV.

In traumatisme, nervul median poate fi lezat oriunde pe traiectul sau. Leziunile mai frecvente de incarcerare a nervului pot fi:

  • la nivelul ligamentului Struther (structura anatomica rara ce reprezinta o banda de tesut conjunctiv care face legatura intre diafiza humerusului si epicondilul medial) care poate comprima nervul median inainte de a da prima ramura (pentru muschiul rotund pronator)
  • la nivelul muschiului rotund pronator, intre capetele acestuia
  • la nivelul canalului carpian, determinand cea mai frecventa neuropatie de incarcerare, sindromul de canal carpian.

Nervul interosos anterior este frecvent afectat in plexita brahiala.

Electromiografia evidentiaza neuropatia de median, tipul acesteia (axonala sau demielinizanta) si de cele mai multe ori poate localiza leziunea pe traiectul nervului.