Nervul lung toracic

Nervul lung toracic este un nerv pur motor si contine fibre din radacinile spinale C5-C7, care se unesc in dreptul muschiului scalen medial, dupa care coboara posterior de plexul brahial de-a lungul cutiei toracice pana la muschiul dintat anterior. Muschiul dintat anterior este un muschi cu suprafata mare cu originea pe fata externa a primelor 8 coaste si insertia pe suprafata costala a scapulei. Are un rol important in abductia si ridicarea membrului superior si actioneaza ca muschi respirator accesor.

Leziuni ale nervului se produc in traumatisme la nivelul gatului (care implica triunghiul posterior), in traumatisme prin tractiune care departeaza gatul de torace, in traumatisme repetate la nivelul umarului prin ridicarea bratului deasupra capului (de ex. la tenismeni)  in sindroame de incarcerare a nervului prin hipertrofia muschiului scalen medial (foarte rare), in plexita brahiala (idiopatica, postvirala sau postchirurgicala), postinterventii chirurgicale (mastectomii radicale, rezectia coastei cervicale in sindroamele de apertura toracica, rezectii de ganglioni limfatici axilari, cateterizarea venei jugulare interne sau a venei axilare).

Clinic se manifesta prin durere la nivelul umarului si toracelui superior si slabiciune musculara a dintatului anterior evidentiata prin proeminenta scapulei de partea afectata (muschiul dintat anterior are rolul de a fixa scapula pe peretele toracic) si dificultate in abductia bratului deasupra umarului.

Electromiografia este esentiala in diagnostic pentru ca diferentiaza leziunea lungului toracic de o leziune radiculara de tip C5-C7.

Tratamentul este de cele mai multe ori conservator (exceptand plagile penetrante unde trebuie intervenit chirurgical). Interventia chirurgicala se practica de obicei cand tabloul clinic nu se amelioreaza la 1-2 ani de la debutul simptomelor si consta in transferul capului sternal al pectoralului mare la nivelul unghiului inferior al scapulei.