Nervul hipoglos

Nervul hipoglos asigura inervatia motorie a muschilor limbii (intrinseci si extrinseci).

Limba este un organ nu numai de masticatie si de limbaj, dar si de simt al gustului. La sugari, de exemplu, limba este cel mai important organ de simt care inregistreaza calitatea hranei si participa la elaborarea unor reactii reflexe si chiar psihice, pe care ulterior le preiau alte organe de simt.

Limba este un organ musculos invelit intr-o mucoasa linguala. Proemina pe planseul cavitatii bucale, fiind legata prin scheletul sau fibros si muschi de osul hioid si mandibula. Este alcatuita din corp, varf si radacina. Scheletul fibros al limbii, pe care se insera muschii, este format de septul limbii si aponevroza limbii.

Muschii limbii se impart dupa originea lor embriologica in muschi intrinseci (care se prind cu ambele capete in grosimea organului) si muschi extrinseci (care vin de pe oasele si organele invecinate). Muschii intrinseci sunt reprezentati de: muschiul longitudinal superior, muschiul longitudinal inferior, muschiul transvers si muschiul vertical, toti inervati de nervul hipoglos. Muschii extrinseci sunt reprezentati de patru perechi: muschiul genioglos, hioglos, condroglos si stiloglos, de asemenea inervati de nervul hipoglos.

Inervatia motorie a limbii este deci asigurata de nervul hipoglos. Sensibilitate tactila, termica, dureroasa si proprioceptiva este asigurata de nervul lingual (ramura a nervului trigemen) in cele 2/3 anterioare, de nervul glosofaringian in regiunea V-ului lingual si o parte din radacina limbii si de nervul vag (prin n. laringeu superior) in restul mucoasei din radacina limbii. Sensibilitatea gustativa este asigurata in cele 2/3 anterioare de nervul coarda timpanului (ramura din nervul facial), iar in 1/3 posterioara de nervii glosofaringian si vag.

In electromiografie, limba este examinata in special atunci cand exista o suspiciune de boala de neuron motor (scleroza laterala amiotrofica) cand se insera electrodul ac in muschiul genioglos, si mai putin in leziuni propriu-zise ale nervului hipoglos.