Nervul genitofemural

Nervul genitofemural (genitocrural) pleaca din portiunea superioara a plexului lombar si contine fibre nervoase din radacinile L1 si L2. Se formeaza pe fata anterioara a muschiului psoas mare, coboara de-a lungul acestuia, subperitoneal, incruciseaza oblic si posterior ureterul si vasele testiculare/ovariene, si deasupra ligamentului inghinal se imparte in doua ramuri: femurala si genitala.

Ramura genitala patrunde in canalul inghinal si inerveaza la barbat muschiul cremasterian si pielea scrotului, iar la femeie pielea muntelui pubelui si labilor mari.

Ramura femurala coboara pe sub ligamentul inghinal si inerveaza pielea din portiunea superioara a triunghiului femural (trigonul femural Scarpa).

Nervul genitofemural este responsabil pentru calea aferenta si eferenta a reflexului cremasterian.

Leziunile de nerv genitofemural sunt rare si pot aparea in: interventiile chirurgicale de reparare a herniilor, apendicectomii, operatii de cezariana, biopsii, hemoatoame retroperitoneale, sarcina, traumatisme ale ligamentului inghinal. Clinic se manifesta prin durere (agravata de rotatia interna sau externa a coapsei sau extensia coloanei lombare), hipoestezie la radacina coapsei si zona genitala si absenta reflexului cremasterian. Neuropatia de genitofemural este uneori greu de diferential de cea de nerv iliohipogastric si ilioinghinal.

Din pacate, electromiografia conventionala nu poate evalua nervul genitofemural.