Nervul frenic

Nervul frenic contine fibre din radacinile C3-C4-C5. La nivelul gatului, coboara pe sub muschii sternocleidomastoidian, omohioid si transversalis colli. Trece peste artera subclavie si apoi pe sub vena subclavie si patrunde in torace unde coboara aproape vertical de-o parte si de alta a pericardului (intre pericard si portiunea mediastinala a pleurei). Ajunge la diafragm pe care il inerveaza. Nervul frenic drept este mai scurt, mai profund si mai vertical decat cel stang, si trece lateral de vena brahiocefalica si vena cava superioara. Nervul frenic stang este mai lung datorita inclinatiei cordului catre stanga si trece peste arcul aortic si nervul vag.

Nervul frenic poate fi lezat in traumatisme ale regiunii cervicale, in interventii chirurgicale la nivelul regiunii cervicale, in cateterizari ale venei subclavii, neoplasme pulmonare sau mediastinale si amiotrofia neuralgica.

Radiculopatiile C3-C5 pot determina afectiuni ale diafragmului (sau patologii care intereseaza cornul anterior medular in regiunea C3-C5).

Din punct de vedere clinic, neuropatia de nerv frenic se manifesta prin dispnee si respiratie paradoxala.

Electromiografic leziunea de nerv frenic se apreciaza prin punctionarea diafragmului. Pentru a se pune diagnosticul de neuropatie frenica, trebuie exclusa o afectare radiculara de tip C3-C5.