Nervul femural

Nervul femural este cea mai voluminoasa ramura terminala a plexului lombar continand fibre din radacinile L2-L4. Se formeaza intre fasciculele muschiului psoas si coboara intre muschiul iliac si muschiul psoas, fiind acoperit de peritoneu, prin intermediul caruia vine in raport la dreapta cu cecul si la stanga cu sigmoidul. Da ramuri musculare pentru muschii iliac si psoas dupa care trece pe sub ligamentul inghinal ajungand astfel la coapsa. La aproximativ 4 cm sub ligamentul inghinal, se imparte intr-o ramura anterioara si una posterioara.

Din ramura anterioara se desprind ramuri musculare pentru muschii pectineu si croitor, ramuri articulare pentru articulatia soldului si femur si ramuri cutanate pentru fata anterioara si mediala a coapsei (cu exceptia zonelor inervate de nervii genitofemural si obturator). Din ramura posterioara pleaca ramuri musculare pentru muschiul cvadriceps dupa care se continua prin nervul safen care inerveaza fata mediala a gambei si piciorului.

Leziunile nervului femural pot aparea in fracturi ale bazinului, hemoragii, abcese sau tumori retroperitoneale, tratamentul chirurgical al herniilor inghinale si femurale, anevrisme ale arterei femurale, angiografii (prin abordul arterei femurale), perioade prelungite in pozitia de litotomie (travaliu, interventii chirurgicale in sfera ginecologica sau urologica), in diabetul zaharat prin infarctul nervului femural. Clinic se manifesta prin slabiciune musculara (dificultate in flexia coapsei pe abdomen si extensia genunchiului),  tulburare de sensibilitate pe fata mediala a coapsei, gambei si piciorului si piederea sau diminuarea tendonului rotulian.

Electromiografia determina leziunea izolata de nerv femural sau in cadrul unei plexopatii lombare si o diferentiaza de alte mononeuropatii sau radiculopatii.