Nervul dorsal scapular

 Nervul dorsal scapular este un nerv motor care contine fibre din radacina C5, pleaca proximal de trunchiul superior al plexului brahial, strabate muschiul scalen medial, se indreapta posterior si inerveaza muschii romboizi si ridicatorul scapulei (levator scapule). Muschii romboizi au originea la nivelul proceselor spinoase cervicale si insertia pe marginea mediala a scapulei. Ei determina retractia scapulei. Muschiul levator scapule are originea pe procesele spinale cervicale superioare si insertia pe marginea mediala scapulara in portiunea superioara. Determina ridicarea scapulei impreuna cu muschiul trapez.

Leziunea acestui nerv este de obicei traumatica si rareori prin incarcerarea nervului datorita hipertrofiei muschiului scalen medial. Se manifesta clinic prin durere de umar care iradiaza pe marginea mediala a scapulei si usoara proeminenta a scapulei. Pacientul are dificultate in a apropia scapula de coloana vertebrala (deficit care este in parte compensat de muschiul trapez).

Electromiografia se bazeaza pe examinarea cu electrod-ac care diferentiaza aceasta leziune (modificari neurogene in muschii levator scapule si romboizi) de o radiculopatie C5.

Este un nerv destul de des afectat in traumatismele umarului.