Nervul axilar

Nervul axilar se desprinde din plexul brahial (radacinile C5-C6, trunchiul superior, diviziunea psterioara si fascicului posterior) la nivelul axilei si inerveaza motor muschii deltoid si rotundul mic si senzitiv articulatia scapulo-humerala si fata latero-superioara a bratului. Nervul axilar are 2 ramuri: una anterioara (care inerveaza portiunea anterioara a deltoidului) si una posterioara (care inerveaza portiunea posterioara a deltoidului, rotundul mic si fata cutanata latero-superioara a bratului).

Mononeuropatia axilara reprezinta suferinta nervului axilar si este de cele mai multe ori determinata de traumatisme (fracturi humerale, dislocatii ale articulatiei scapulo-humerale, leziuni penetrante la nivelul umarului). O alta cauza poate fi plexita brahiala sau sindromul Parsonage-Turner care reprezinta o inflamatie de etiologie necunoscuta a plexului brahial, si care de obicei se asociaza si cu leziuni la nivelul altor trunchiuri nervoase nu numai la nivelul nervului axilar. Sindromul spatiului cvadrangular reprezinta un sindrom de incarcerare a nervului axilar la acest nivel si este destul de putin cunoscut. Spatiul cvadrangular (numit si spatiul cvadrilateral Velpeau sau foramen-ul humerotricipital) contine nervul axilar si artera posterioara circumflexa si este delimitat superior de muschiul subscapular, inferior de muschiul rotundul mare, medial de capul lung al tricepsului si lateral de humerus. Acest sindrom de incarcerare poate aparea prin hipertrofie musculara, benzi fibroase sau plagi penetrante.

Pacientii se prezinta cu scadere de forta musculara la nivelul deltoidului (pacientii nu pot face abductia bratului peste 30 grade – pana la 30 de grade o realizeaza muschiul supraspinos) care poate merge pana la atrofia celor doi muschi (cel mai evident la nivelul deltoidului) si tulburare de sensibilitate pe fata laterala a bratului.

Tratamentul se adreseaza cauzei mecanice care a dus la suferinta nervului (traumatism, sindrom de incarcerare) sau tratarea sindromul Parsonage-Turner.