Nervii pectorali

Nervul pectoral medial (nervul toracic medial anterior) se desprinde din fasciculul medial al plexului brahial si contine fibre din radacinile C8-T1. Trece pe sub artera axilara si apoi se indreapta spre anterior impreuna cu nervul pectoral lateral, ajungand sa inerveze predominant muschiul pectoral mic.

Nervul pectoral lateral (nervul toracic lateral anterior) este mai mare decat nervul pectoral medial, se desprinde din fasciculul lateral al plexului brahial si contine fibre din radacinile C5-C6-C7. Trece pe sub artera axilara si se distribuie predominant  muschiului pectoral mare. Formeaza o ansa cu nervul pectoral medial (ansa pectorala) in jurul arterei axilare. Este un nerv important in mastectomii, implanturi mamare sau dislocatii ale umarului pentru ca la nivelul lui se realizeaza o blocada neuromusculara pentru a reduce durerea si spasmele de la nivelul muschiului pectoral mare in aceste patologii.

Muschiul pectoral mare are o portiune claviculara (C5-C6) inervata de nervul pectoral lateral si una sternocostala (C7-C8-T1) inervata de nervii pectoral lateral si pectoral medial. Muschiul pectoral mic este inervat si el de ambii nervi pectorali (C5-T1).