Miopatia paraspinala

camptocormie

Miopatia paraspinala este o forma rara de miopatie, ce apare la persoanele varstnice de peste 60 ani si care se manifesta prin slabiciune musculara la nivelul muschilor paraspinali cervicali/toracali/lombari. Cea mai frecventa forma de prezentare este aceea de “cap cazut” prin afectarea muschilor extensori ai gatului. In formele usoare, pacientul remarca o dificultate in a mentine capul drept in timp ce merge, mananca, se uita la televizor, poarta o conversatie sau conduce masina, pe cand in formele severe, ajunge sa nu mai poata ridica barbia din piept. Aceasta pozitie a capului este de multe ori insotita de durere la nivel cervical si chiar tulburare de deglutitie. Atunci cand sunt afectati muschii paraspinali toracali sau lombari, pacientul are o pozitie cu trunchiul flectat anterior, foarte asemenatoare cu cea din boala Parkinson (de fapt, uneori miopatia paraspinala se poate asocia cu boala Parkinson). In rare cazuri, slabiciunea musculara se poate extinde si la musculatura proximala a membrelor.

Diagnosticul se bazeaza pe examenul fizic neurologic, biochimie, electromiografie, rezonanta magnetica si, atunci cand este necesara, biopsia musculara, pentru a putea face diagnosticul diferential cu alte boli ce se pot manifesta similar: miastenia gravis, alte forme de miopatii, scleroza laterala amiotrofica, boala Parkinson, amiloidoza primara, polineuropatia cronica inflamatorie demielinizanta etc.

Cauza acestei boli nu este cunoscuta pana in prezent, iar tratamentul este simptomatic. Evolutia este, in general, benigna.