Generalitati

Electromiografia este un studiu electrodiagnostic la nivelul nervilor si muschilor.

Desi provine din secolul al 19-lea, este intens folosita doar in ultimii 30 ani. Prezinta o valoare imensa in patologia sistemului nervos periferic. Are 2 parti principale: studiul de conducere nervoasa si electromiografia propriu-zisa.

Studiul de conducere nervoasa se realizeaza prin administrarea unor impulsuri electrice (produse de un stimulator electric) pe piele, pe traiectul unor nervi si culegerea informatiei cu ajutorul unor electrozi. Studiu electromiografic se realizeaza cu ajutorul unor electrozi-ac introdusi intramuscular care inregistreaza activitatea electrica a muschiului. Scopul investigatiei este de a diagnostica afectiunile neuromusculare: afectiuni ale nervilor periferici, boli de jonctiune neuro-musculara sau afectiuni musculare.

Pacientii care necesita electromiografie, in general se prezinta la medic cu durere, amorteli, furnicaturi, scadere de forta musculara, tulburari de sensibilitate, atrofii musculare.

Examinarea se efectueaza intr-o incapere bine izolata electric si fonic, confortabila din punct de vedere termic. Pacientul este pozitionat cat mai confortabil pe o canapea (ideal mobila) astfel incat sa fie cat mai relaxat. Inainte de a incepe examinarea, se face o anamneza atenta si se explica pacientului detaliat intreaga procedura diagnostica. Acest lucru trebuie facut cu rabdare pentru ca electromiografia are un grad de invazivitate comparativ cu alte metode de investigatie (ecografia, radiografia etc). Principalul risc al investigatiei este disconfortul (mai mare sau mai mic in functie de toleranta individuala) creat de impulsurile electrice si insertia intramusculara a acului. Este o investigatie care se practica si la copii, asa ca acest disconfort este destul de mic. Complicatiile acestei investigatii sunt extrem de rare si ele sunt reprezentate de sangerea urmata de aparitia unei echimoze sau hematom sau penetrarea unei alte structuri decat muschiul (nerv, vas de sange, plaman etc).