Fibrele musculare

Muschii din organism sunt de doua feluri: muschi strati (care fac parte din sistemul locomotor) si muschi netezi (care se regasesc la nivelul organelor si vaselor de sange).

Muschii striati reprezinta 40% din greutatea corpului si ei pot fi studiati cu ajutorul electromiografiei. Ei sunt alcatuiti din doua tipuri de fibre musculare: fibre lente sau tonice (de tip I) si fibre rapide sau fazice (de tip II). Fibrele de tip I se contracta mai lent, folosesc un metabolism aerob, au cantitate mare de mioglobina (sunt rosii) si asigura activitatea musculara pe perioade indelungate. Fibrele de tip II se contracta rapid, folosesc un metabolism anaerob, au cantitate mica de mioglobina (sunt albe) si asigura activitatea musculara intensa pe perioade scurte. Cele de tip IIa sunt considerate intermediare pentru ca pot folosi un metabolism mixt anaerob si aerob, iar cele de tip IIx sunt fibre foarte rapide care folosesc doar metabolismul anaerob.

Caracteristice fibrei musculare sunt: excitabilitatea, contractilitatea, extensibilitatea si elasticitatea.

Fibrele musculare prin contractie sincrona determina contractia partiala sau totala a muschiului sau grupului de muschi si eventual mobilizarea unui segment al corpului.

Contractia musculara izotonica este cea mai frecventa si mai poarta numele si de contractie dinamica pentru ca determina miscarea. In timpul ei, muschiul isi modifica lungimea (se scurteaza - contractie concentrica sau se alungeste - contractie excentrica) timp in care tonusul ramane constant. In timpul contractiei izotonice, muschii agonisti realizeaza contractia concentrica, iar cei antagonisti contractia excentrica.

Contractia izometrica mai poarta numele si de contractie statica si in timpul ei, tonusul muscular creste, iar lungimea muschiului ramane constanta.

Orice contractie musculara are 4 faze:

- faza de contractie isometrica

- faza de contractie isotonica

- faza de relaxare isotonica

- faza de relaxare isometrica.