Durerea neuropata

Este tipul de durere determinata de leziunea sau disfunctia sistemului nervos ce afecteaza caile somatosenzitive. Poate aparea intr-o multitudine de afectiuni: polineuropatii, radiculopatii, traumatisme spinale, scleroza multipla, accidente vasculare cerebrale etc. Are un mare impact asupra calitatii vietii, afectivitatii si somnului. Durerea neuropata se manifesta sub forma de arsuri, intepaturi, furnicaturi, senzatie de rece, amorteli dureroase, spontane sau cauzate de anumiti stimuli. Aceste simptome se localizeaza diferit in functie de sediul leziunii sistemului nervos central sau periferic. Nu de putine ori durerea neuropata se suprapune cu alte tipuri de durere.

Investigarea pacientului cu durere neuropata trebuie sa inceapa cu o anamneza minutioasa urmata de examenul clinic general si neurologic, chestionarele pentru durere si testele parclinice in functie de patologia fiecarui pacient in parte (electroneurografia, potentialele evocate, testele senzitive cantitative, testele autonome, testele imagistice, biopsia de piele etc.), iar scopul tuturor acestor pasi este de a stabili cauza durerii.

Tratarea durerii neuropate trebuie sa urmareasca mai ales tratarea cauzei durerii, ce a determinat leziunea sistemului nervos periferic sau central, si in al doilea rand tratarea durerii in sine. O atentie deosebita trebuie acordata si comorbiditatilor ce pot accentua durerea neuropata: depresia, anxietatea, tulburarile de somn etc.

Medicamentele folosite, de regula, in tratamentul durerii neuropate sunt: antidepresivele triciclice (Amitriptilina, Nortriptilina), inhibitorii recaptarii de serontonina (Duloxetina, Venlafaxina), antipeilepticele ce actioneaza pe canalele de calciu (Gabapentin, Pregabalin), Lidocaina aplicata local si opioidele (Tramadol, Morfina, Metadona, Oxycodone). Marea problema a acestor medicatii este reprezentata de aparitia reactiilor adverse: antidepresivele triciclice – sedarea, mucoase uscate, tulburari de vedere, crestere in greutate, retentie urinara; inhibitorii de recaptare de serotonina – greata; antiepilepticele cu efect pe canalele de calciu – ameteala, sedare, edeme; Lidocaina – eritem, rash; opioide – greata, varsaturi, somnolenta, ameteala, constipatie, cresterea riscului de suicid, crize epileptice, hipotensiune ortostatica.