Pregatirea pacientului

Pacientul trebuie sa aiba pielea curata (ideal un dus realizat in ziua investigatiei, fara aplicarea de crème sau uleiuri). O piele bine degresata determina o impedanta cutanata scazuta ceea ce creste mult calitatea semnalului cules. Este de preferat ca pacientul sa nu aiba infectii cutanate, mai ales daca ele se afla in zona ce urmeaza a fi explorata. Daca pacientul are un membru imobilizat in aparat gipsat si acest membru urmeaza a fi explorat, aparatul gipsat trebuie indepartat. Pacientul este dezbracat si intins pe o canapea intr-o pozitie cat mai confortabila.

Temperatura atat a pacientului cat si a incaperii in care se afla este foarte importanta. O temperatura scazuta modifica latentele, amplitudinile si vitezele de conducere determinate prin aceasta investigatie. In general, o temperatura a extremitatilor sub 33 de grade nu este recomandata.

Daca pacientul se afla sub un tratament anticoagulant, trebuie determinat INR-ul in ziua anterioara investigatiei EMG. Atata timp cat INR se afla in intervalul terapeutic obisnuit (intre 2 si 3), nu este contraindicata analiza cu ac, desi un grad mai inalt de producere de hematoame exista. Daca INR-ul creste peste 3, creste foarte mult si acest risc de a aparea hematoame musculare importante.

Daca dupa investigatie urmeaza a se face o dozare sanguina de CK (creatin-fosfo-kinaza) este bine ca aceasta determinare sa fie amanata cateva zile pentru a elimina riscul de a obtine un nivel fals-crescut.

Investigatia NU este contraindicata la gravide.