Patologie

Vom face o scurta prezentare a bolilor in care este foarte utila aceasta investigatie numita electroneuromiografie:

1. Boli ale nervilor periferici

Boli ale neuronului motor: Include boli degenerative progresive care afecteaza neuronii motori din maduva spinarii, trunchiul cerebral si cortexul motor si se manifesta in special prin slabiciune musculara si atrofii musculare.

Radiculopatii: Sunt afectiuni ale nervilor cauzate de leziunea radacinilor spinale (de cele mai multe ori prin mecanism de compresie). Ele pot fi determinate de hernii de disc (cel mai frecvent), osteofite, tumori, infectii sau inflamatii ale radacinilor. In laboratorul de EMG, radiculopatia este a doua afectiune ca frecventa dupa sindromul de canal carpian. Stenoza de canal spinal (cervical sau lombar) este o ingustare a canalului vertebral care determina leziunea mai multor radacini spinale sau chiar mielopatie cervicala sau sindrom de coada de cal (cauda equina).

Plexopatii: Sunt leziuni la nivelul plexurilor nervoase (brahial sau lombosacrat). Pot fi determinate de traumatisme, infectii, radioterapie, diabet zaharat, tumori, boli inflamatorii sau pot fi idiopatice.

Mononeuropatii: Sunt afectiuni ale nervilor periferici limitate la un singur nerv. Cea mai frecventa mononeuropatie este cea de nerv median prin incarcerarea lui la nivelul canalului carpian (sindromul de canal carpian), urmata de mononeuropatia de nerv peronier prin incarcerarea lui la nivelul capului fibular. Mononeuropatiile pot fi leziuni difuze sau localizate in functie de mecanismul de producere.

Mononeuropatii multiplex: Sunt afectiuni asimetrice ale mai multor nervi (spinali sau cranieni) in diferite grade de evolutie, de cele mai multe ori determinate de vasculite (poliarterita nodoasa, sindromul Churg-Strauss, lupusul eritematos sistemic, granulomatoza Wegener, boala cronica hepatica activa, artrita reumatoida), dar si de diabet zaharat, infectii (boala Lyme, infectia HIV), incarcerari multiple (dobandite sau ereditare), infiltratii neoplazice (limfomul si leucemia). Netratate sau nediagnosticate la timp, ajung sa aiba un tablou clinic similar unei polineuropatii.

Polineuropatii: Sunt afectiuni generalizate ale nervilor periferici (difuze sau multifocale, simetrice sau asimetrice) ce pot fi de natura demielinizanta sau axonala (de cele mai multe ori mecanismul este mixt). Tabloul clinic poate fi mai mult senzitiv sau mai mult motor, dar cele mai multe au un aspect mixt senzitivo-motor. Au zeci poate chiar sute de cauze posibile (boli metabolice, boli autoimune, toxice, infectii, neoplazii etc) si rolul investigatiei EMG este de a determina un aspect electrofiziologic cat mai exact al polineuropatiei care orienteaza catre posibilele etiologii. Nu vom mentiona decat ca cea mai frecventa etiologie a polineuropatiei o reprezinta de departe diabetul zaharat.

2. Boli musculare 

Miopatiile sunt boli ale fibrelor musculare si ele se prezinta clinic ca sindroame pur motorii (nu apare afectare senzitiva sau autonoma decat daca se suprapun cu alte afectiuni). Miopatiile pot fi: dobandite (inflamatorii, toxice, endocrine) sau mostenite (distrofia musculara, metabolice, congenitale). Valoarea EMG consta nu numai in a diagnostica o miopatie si a orienta catre o etiologie a acestora, dar si a indica locul cel mai valoros pentru a face o biopsie musculara. De aceea, in afectiunile musculare, EMG-ul este considerat o biopsie electrica.

3. Boli ale jonctiunii neuromusculare

Sunt boli in care “leziunea” este la nivelul comunicarii intre axon (fibra nervoasa) si muschi, comunicare care poarta denumirea de jonctiune neuromusculara sau placa motorie. Cele mai frecvente sunt: miastenia gravis, sindromul Eaton-Lambert, botulismul, toxice sau medicamente, afectiuni congenitale.