Intrebari frecvente

1. Cand este indicata investigatia EMG? Atunci cand exista suspiciunea unei boli care intereseaza sistemul nervos periferic. De cele mai multe ori pacientul ajunge in cabinetul de EMG la recomandarea unui alt medic (neurolog, neurochirurg, reumaolog, chirurg, internist sau medicul de familie). Daca nu aveti un astfel de bilet de trimitere, va recomand sa folositi formularul de contact de pe site.

2. Ce riscuri exista in timpul efectuarii investigatiei EMG? Singurul risc este acela al sangerarii cu producera ulterioara de echimoze sau hematoame de mici dimensiuni. Acest risc apare rar si de cele mai multe ori nu produce nici o complicatie ulterioara.

3. Elecromiografia produce durere? Produce o durere de mica intensitate, variabila in functie de toleranta fiecaruia. Avand in vedere ca se practica si la copii, inseamna ca gradul de disconfort este suportabil.

4. De ce este nevoie si de investigatia cu electrod-ac? Investigatia cu ac trebuie facute de multe ori dupa investigatia studiului electric pentru ca ea aduce informatii complementare importante cu ajuta la un diagnostic cat mai precis.

5. Cand afla pacientul rezultatul? Rezultatul este redactat si inmanat pacientului imediat dupa terminarea investigatiei.

6. Am voie sa fac investigatia daca iau anticoagulant oral? Da, cu conditia de a avea dozat un INR recent (ultimele 3 zile).

7. Pot face aceasta investigatie daca am pace-maker? Da, pace-makerul nu este o contraindicatie.

8. Care sunt cele mai frecvente afectuni cu care se prezinta pacientul la EMG? Radiculopatiile din herniile de disc si sindromul de canal carpian sunt primele in topul pacientilor care se prezinta in laborator. Desigur sunt si multe afectiuni despre care am discutat pe site.

9. Care sunt contraindicatiile investigatiei EMG?

- Tratament anticoagulant oral cu INR>3 (contraindicatie valabila doar pentru examinarea cu electrod-ac). In general, prefer ca pacientul aflat sub un astfel de tratament cronic sa aiba un INR determinat in ultimele 3 zile care sa fie pana in 2.5. Problema e un pic mai delicata daca pacientul se afla la intierea unei astfel de terapii si nu a fost determinata inca doza de medicament eficienta pentru el. Un dialog cu medicul neurolog care efectueaza EMG cu 2-3 zile anterior de investigatie, poate rezolva problema, eventual trebuind scazute usor dozele.

- Infectii cutanatate severe.

- Arsuri cutanate extinse recente.